توسعه تجربه کارکنان: حرکت کسب و کار در مسیر موفقیت
تا همین چند سال گذشته، مدیران برای پیشرفت کسب و کار خود، تنها به دنبال جلب رضایت مشتری و جذب مشتریان بیشتر بودند. متأسفانه تجربه کارکنان، به عنوان یک فاکتور مهم، کمتر مورد بررسی قرار میگرفت، اما این روزها تمام مدیران حرفهای به خوبی میدانند مسیری که کارکنانشان در مجموعه آنان پشت سر میگذارند، بخش مهمی از مسیر رشد و موفقیت بیزینس خودشان است. اگر دوست دارید از این ابزار قدرتمند برای موفقیت بیزینس شخصی خود کمک بگیرید، حتماً تا پایان این مقاله همراه ما بمانید.
به طور دقیقتر، تجربه کارکنان چیست؟
کارکنان یک مجموعه، از لحظهای که مصاحبه شغلی خود را آغاز میکنند و وارد شرکت میشوند تا زمانی که به هر دلیل، همکاری آنان با مجموعه به پایان میرسد، در یک سفر هستند. فضای کاری مجموعه از نظر فیزیکی، فضای فرهنگی و روابط حاکم بر مجموعه، فناوری شرکت و… همگی بخشی از این سفر به حساب میآیند. تمام مراحل و جزئیات این سفر تجربه کارکنان (Employee Experience-EX) به حساب میآید که بدون شک بر موفقیت کسب و کار مورد نظر تأثیری مهم دارد. تمام رویدادها، تعاملات، استراتژیها و… بخشی از این تجربه هستند و اهمیت دارند.
احساس کارکنان درباره فعالیت خود در یک مجموعه، دیدگاهی که درباره پتانسیلهای خود پیدا میکنند و حتی تأثیر کسب و کار مورد نظر بر رفاه این افراد، همگی جزئی از تجربه کارکنان محسوب میشوند.
کارکنان از شما چه میخواهند؟
اگر بخواهید تجربه کارکنان از کار در مجموعه شما مثبت باشد، باید بدانید آنها چه انتظاراتی دارند. برخی از این انتظارات در ادامه بیان خواهند شد.
- آنها دوست دارند هر روز با تمام وجود سر کار بیایند.
- انتظار دارند مهارتها و چیزهای جدیدی بیاموزند تا جایی که به سمت حرفهای شدن حرکت کنند.
- ترجیح میدهند در محیطی کار کنند که به رشد آنها و کشف و استفاده از پتانسیلهایشان کمک کند.
- تجربه کارکنان زمانی مثبت تلقی میشود که آنها در کار خود، هدف و معنایی ویژه بیابند.
- انتظار دارند محیط کار به شکلی باشد که بتوانند نسبت به آن احساس تعلق داشته باشند.
- دوست دارند در فضای کاری خود، احساس ارزشمندی را تجربه کنند.
این انتظارات، چندان بعید و عجیب نیستند. بدیهی است بر آورده شدن آنها کمک میکند کارکنان در فضایی امنتر و با بازدهی بالاتر به فعالیت خود ادامه دهند.
توسعه تجربه کارکنان (EX) در جهت مثبت، چه مزایایی به همراه دارد؟
رضایت بیشتر کارکنان مزایایی دارد که در نهایت به افزایش رتبه کسب و کار در بازار مورد نظر و بالا رفتن سود آن منجر میشود. این مزایا عبارتند از:
- کارکنان متعهدتر و مفیدتر برای مجموعه (افزایش بهرهوری، ماندگاری کارکنان و…)
- افزایش کیفیت کار کارکنان (شادی بیشتر و در نتیجه خلاقیت بیشتر)
- بهبود تجربه مشتری (CX) (تعامل بهتر با مشتریان، انتقال بهتر احساسات و پشتیبانی بهتر)
چه چالشهایی در مسیر مدیریت تجربه کارکنان وجود دارد؟
مدیریت تجربه کارکنان، هر چند ارتباطی مستقیم با منافع کسب و کار دارد، چالشهایی را نیز به دنبال دارد که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد.
عدم شناخت مناسب
یک کارآفرین یا مدیر متعهد باید بتواند همکاری و کار سخت کارکنان خود را ببیند و از بابت آن، قدردان باشد. در غیر اینصورت، کارکنان انگیزه خود را برای ادامه کار و تلاش بیشتر از دست میدهند.
مشارکت ناسازگار کارمندان
خلق تجربه کارکنان، به مشارکت مناسب آنان با یکدیگر وابسته است. مشارکت کارکنان باید تبدیل به بخشی از فرهنگ مجموعه شود و لازم است مدیران در سطوح مختلف، به این مشارکت کمک کنند.
منابع محدود
یک کسب و کار موفق باید منابع مورد نیاز برای ایجاد محیط و فضای کاری مناسب را در اختیار داشته باشد و بتواند برنامههای لازم را در خصوص ایجاد تجربه مثبت کارکنان، به خوبی اجرا کند.
شکاف ارتباطی و بازخورد ناکافی
تجربه کارکنان، بدون ایجاد تعاملات مثبت و دریافت و ارائه بازخوردهای مؤثر ممکن نیست. همین موضوع، میتواند یک چالش اساسی باشد، زیرا گاهی منجر به ایجاد سوء تفاهمها و عدم مشارکت مناسب کارکنان میشود.
آمار و دادهها نشان میدهند کسب و کارهای موفق، نه تنها استعدادهای برتر را برای همکاری انتخاب میکنند، بلکه در راستای حفظ و جلب رضایت آنان نیز تلاش میکنند. در واقع بهبود تجربه کارکنان برای این کسب و کارها در اولویت قرار دارد، زیرا مدیران به خوبی میدانند کارمندان آنها میتوانند بهترین همراه و کمک کننده برای پیروزی در رقابتهای کاری و توسعه مجموعه مورد نظر باشند. مشورت با یک کوچ کسب و کار به خوبی راهکارهای مناسب برای خلق تجربه کارکنان را برای مدیران روشن میکند و به آنان برای رسیدن به بهترین نتیجه، کمک میکند.
درباره بهاره ثاقب
در حال حاضر علاوه بر مشاوره و کوچینگ کسب و کار، در حوزه کوچینگ رشد (فردی – سازمانی) شامل: کوچینگ مسیر رشد فردی، کوچینگ طراحی خدمات و تجربه مشتری، کوچینگ مدیران/ کوچینگ رهبری و کوچینگ منابع انسانی فعال هستم و آنها را بسیار اثربخش میدانم.
نوشته های بیشتر از بهاره ثاقب
دیدگاهتان را بنویسید